Set 3 Colaci

90.00 LEI

Livrare Bucuresti-Ilfov
Set 3 Colaci

Cap, Arhanghel, Prescura
 
NOTA: Acest produs trebuie Comandat cu minim 24 ore inainte. Se poate ridica personal la adresa Str. Dreptatii 2K sector 6 Bucuresti, sau, contra unei taxe de livrare in valoare de 30 lei, poate fi adus la adresa indicata de dumneavoastra in Formularul de Comanda.
Pentru Comanda Efectuata veti primi un telefon de confirmare din partea noastra. Va rugam sa mentionati la numarul de telefon din Formularul de Comanda numarul la care puteti fi apelat.
Va multumim!
Acest produs poate fi livrat doar in raza Bucuresti-Ilfov.

Descriere Set 3 Colaci

Cei 3 colaci

Colacii sunt "perechea sufletului fără de care acesta nu se poate integra în rândul neamului celor duşi". Principalii 3 colaci pentru înmormântare, denumiţi prescură, cap (capete) şi arhanghel sunt necesari în timpul serviciului funerar şi se împart persoanelor prezente la ritualul funerar de parastas sau înhumare, după sfinţirea produselor.

Prescura pentru Sfânta Anafură

Prescura este o pâine litrugică ce reprezintă materia principală din care se pregăteşte Sfânta Împărtăşanie şi Sfânta Anafură, alături de vin şi apă. Prescura se duce la biserică unde se foloseşte de preot înainte de Sfânta Liturghie.

”Colacii mortului”

”Capetele” sau ”colacii mortului” se prepară din aluat de pâine, în număr impar, sub diferite forme: rotunzi, în forma literelor S, în formă de 8, în formă de roată, de cruce, mână, în formă de pasăre (măiastră) etc. În Bucovina se fac foarte mari şi se numesc "crestaţi" (datorită împletiturii lor crestate). În prezent, majoritatea firmelor de pompe funebre oferă pentru înmormântări pachete de ”pomene” (colacii mortului), ce cântăresc între 8 kg şi 15 kg şi conţin un număr impar de colaci de diferite forme: scară, cruce, jug, S, 8 colaci, 9 colacei şi 9 porumbiţe/ pupeze. ”Capetele” sau ”colacii mortului” sunt oferiţi ca răsplată preotului şi celor care au jucat o funcţie în cadrul ceremoniei de înmormântare, la parastase şi la pomeniri. Denumirea lor sugerează sensul lor de ofrandă şi originea lor străveche.

Cheia de intrare pe lumea cealaltă

Arhanghelul este colacul de înmormântare care conţine ”svastica” - un simbol dacic folosit din cele mai vechi timpuri. Unii colaci conţin crucea tăiată la capete de semilune şi intersectată de svastica simbolizînd astfel învierea de apoi. De aceea, în ritualurile de înmormântare, svastica are rol de paznic al cheilor şi porţilor lumii celeilalte.


Produse Asemanatoare