0746.203.202

Servicii Funerare Sector 1

Cum facem fata doliului? Memoris servicii funerare sector 1 te indurma!

Pierderea unei fiinte dragi reprezinta una din cele mai dificile forme de trauma care presupune confruntarea cu ideea de moarte proprie si pierderea efectiva a relatiei de atasament. Din pacate, cu totii ne confruntam cu aceasta trauma la un moment dat in viata. Acceptarea pierderii unei persone dragi este o incercare extrem de dificila. O incercare care necesita multa munca si rabdare cu tine insuti, este un drum de parcurs alcatuit din mai multe etape. Doliul este un proces,nimic mai mult.

Noi, echipa Memoris servicii funerare sector 1 incercam sa va explicam cat mai in detaliu starile prin care va urma sa treceti ca persoana indoliata, stari care de altfel va vor pune in situatii delicate.

Oricat de grele ar fi aceste momente, trebuie sa ramnem cu picioarele pe pamant pentru a ne ocupa de ceremonia de inmormantare. Un lucru foarte greu in aceste momente dificile. Ceremonia de inmormnatare este un eveniment complex, destul de greu de organizat deoarece trebuie sa tii cont de anumite traditii si obiceiuri. De aceea, cel mai bine in aceasta situatie este sa apelezi la specialisti in domeniu precum Memoris servicii funerare sectorul 1. Astfel, vei reusi sa iti insotesti persoana draga pe ultimul drum in liniste, fara situatii neplacute.

Fiecare persoana in parte este unica si trece prin perioada de doliu intr-o maniera diferita. Specialistii ne spun ca procesul de doliu este alcatuit din cinci etape care pot surveni intr-o ordine diferita, in functie de fiecare individ.

Negarea.

 Negarea reprezinta un refuz al realitatii, un fel de auto-aparare. Persoana care a pierdut o fiinta draga protesteaza in fata realitatii dificile si incearca cu orice pret sa o nege. Aceasta negare se resimte ca un gol imens. Nimeni nu isi da seama cu adevarat ce se petrece in aceasta perioada. Odata ce socul trece, realitatea devine din ce in ce mai dura. Aceasta etapa nu dureaza foarte mult, doar cateva zile in general.

Furia.

 Moartea pare un lucru de neinteles. Cu cat moartea unei fiinte este mai neasteptata sau legatura cu persoana disparuta a fost mai stransa, cu atat sentimentul de nedreptate poate fi mai intens. Aceasta etapa este greu de depasit si numeroase sunt persoanele care isi pun intrebari de genul Ce am facut sa merit acest lucru ? Cu ce am gresit ?  Persoana indoliata cauta un vinovat in aceasta situatie si aceasta forma de agresivitate are nevoie sa se exprime iar incarcatura emotionala exprimata este imensa. Anturajul unei persoane joaca un rol imens in cadrul acestei etape, persoane indoliata simte nevoie sa fie ascultata, consolata si incojurata de ganduri pozitive.

Negocierea.

 Una din etapele doliului este negocierea. In cadrul acestei etape apare o noua forma de refuz a realitatii insa mult mai diferita decat negarea. Persoana indoliata elaboreaza un scenariu bazat pe imaginatie pentru a integra cele intamplate. Va spune cuvinte precum Daca mai era printre noi lucrurile stateau diferit. Persoana incearca sa imbunatateasca ceea ce a trait pentru a se deculpabiliza, poate exprima sentimente negative, se considera adesea ca aceasta este una din cele mai importante etape din procesul doliului.

Depresia.

 Cel mai adesea persoana indoliata trece printr-o perioada de depresie. Se poate observa o inchidere in sine, persoana indoliata parca pare descurajata putin. Aceasta incepe sa realizeze pierderea suferita si incep sa apara si consecintele directe – existenta unei singuratati viitoare, dificultati financiare…depasirea acestei etape de depresie este mai usoara daca avem pe cineva alaturi.

Acceptarea.

 Pierderea este in cele din urma acceptata, tristetea este inca prezenta insa viata pare sa reintre incetul cu incetul in normalitate si persoana indoliata a reusit sa isi gaseasca un anumit echilibru, a reusit sa isi reorganizeze viata. Invata sa traiasca fara persoana decedata, emotiile apar mereu dar sunt mai bine controlate.

Sfaturi pentru traversarea acestei perioade de doliu

Ofera-ti timp.

 In aceasta epoca in care totul se deruleaza pe repede inainte, nu mai stim sa fim rabdatori si sa ne oferim timp pentru anumite placeri din cand in cand. Debarasarea de suferinta presupune timp si procesul de vindecare este in egala masura un drum lung de parcurs. Pierderea unei fiinte dragi este o trauma si regasirea echilibrului fara prezenta acelei persoane se face pas cu pas.

Comunicarea.

 Este important sa nu ramai izolat, sa nu te inchizi in singuratate deoarece singuratatea este extrem de nociva in aceasta perioada de doliu. Poti gasi alinarea in discutiile cu diferitele persoane apropiate, prieteni sau rude, poti discuta cu acestea de persoana disparuta. Exprimarea emotiilor si dialogul alina putin durerea.

Omul are nevoie de timp pentru a realiza ca o persoana din viata sa a disparut si pentru a accepta aceasta pierdere. Rana provocata de decesul unei persoane ramane gravata in noi, ca un semn si aceasta rana se poate deschide atunci cand se apropie ziua de nastere a defunctului sau un eveniment plin de amintiri frumoase.

Emotiile traite in perioada doliului.

 Doliul reprezinta un proces profund emotional. Persoana indoliata are parte de o multime de emotii, de o intensitate rara. Teama, culpabilitate, furie, irascibilitate, revolta, stari depresive…aceste emotii o asalteaza timp de mai multe saptamani, luni, ani chiar. Cu o durata, o putere si un ritm unic in functie de fiecare persoana in parte. Acceptarea si exprimarea emotiilor reprezinta cel mai sigur drum pentru cicatrizarea legaturii emotionale rupte cu fiinta iubita. Dialogul cu o persoana apropiata ajuta enorm in aceste situatii.

Doliul reactiveaza suferinte trecute, ne aminteste de rupturi, de pierderi si de separari traite in copilarie si in viata de adult. Persoana indoliata va avea parte de o alchimie interioara care o va transforma pentru totdeauna.

Doliul, un subiect tabu.

 Spre surprinderea noastra, am constatat ca doliul si moartea reprezinta subiecte tabu in societatea noastra, chiar daca reprezinta o experienta prin care cu totii trecem la un moment dat. In ziua de azi, aproximativ 80% din persoane mor pe un pat de spital. Uneori avem impresia ca moartea este ascunsa, exfilitrata din cadrul societatii umane. Pe vremuri, oamenii mureau acasa. Ritualuri precum priveghiul permitea reunirea familiei si apropiatilor in jurul sicriului si corpului neinsufletit, expus la vedere timp de mai multe zile. Exista astfel o proximitate si o familiaritate cu moartea.

In ziua de azi, la fel ca in cazul nasterii, moartea a parasit domiciliul. Evacuarea mortii inseamna practic sa o reduci la tacere, sa iti faci doliul de unul singur. Or, acest vid nu este usor de trecut, nu faci decat sa adaugi si mai multa suferinta la suferinta deja existenta.

Un doliu reusit inseamna ca ai capacitatea de a ramane conectat/a emotional in profunzime cu fiinta pierduta, ca reusesti sa te proiectezi la un nivel adaptiv intr-o lume satisfacatoare, fara aceasta. Sentimentele de dor si de tristete raman, dar preocuparile si gandurile cu privire la persoana decedata nu mai sunt atat de coplesitoare.

Un doliu dificil este atunci cand nu toata lumea reuseste sa integreze trauma pierderii unei persoane apropiate. Exista persoane care mentin starea psihologica de doliu de parca ar fi singura legatura care mai functioneaza cu persoana disparuta dintre noi. Aceste persoane considera ca reluarea unei vieti normale echivaleaza cu o tradare fata de persona decedata. Acest tip de doliu prelungit duce la restrictii in cadrul propriului mod de viata.

Se spune ca doliu dureaza in jur de 6 luni – doi ani, perioada in care o persoana reuseste sa traverseze toate etapele enumerate mai sus, necesare pentru a functiona din nou ca un om normal, asumat.

In fata pierderii unei fiinte dragi exista o serie de manifestari tipice precum manifestari imediate (agitatie, fuga, stres accentuat, siderare afectiva), manifestari postimediate (angoasa, stari anxioase, insomnie, depresie, haos emotional) si manifestari de tipul amintirilor recurente (evitare, disociere). Insa, in momentul in care sunt confruntati cu moartea, unii oameni au reactii suprinzatoare.

S-ar crede ca atunci cand te astepti sa moara cineva, daca este bolnav spre exemplu, durerea se dilueaza mai repede deoarece esti pregatit psihologic intr-o anumita masura. Si disparitia subita a unei persoane dragi prelungeste socul acceptarii si prelungeste implicit si perioada de doliu. Lucrurile sutn atat de sensibile in realitate incat difera de la persoana la persoana, in functie de capacitatea fiecaruia de a gestiona o trauma.

Ce am putea face pentru o persoana care trece printr-o pierdere? In primul si in primul rand, o putem scuti de toata agitatia si de stresul provocat de pregatirea funeraliilor si sa ii recomandam sa apeleze la o agentie de servicii funerare precum Memoris servicii funerare sector 1.Dupa care trebuie sa ii fim alaturi fara sa grabim insa acest „travaliu” al doliului. Fiecare persoana in parte va traversa aceste etape in propriul sau ritm, cautand propriile sale metode de a face fata. In cazul in care dificultatile se accentueaza si de prelungesc in timp, atunci se poate apela la ajutor de specialitate. Cel mai important este sa intelegem faptul ca nu putem elimina persoana decedata din viata noastra interioara ci sa o pastram psihic, incercand sa functionam in continuare in mod normal.

Moartea unei persoane dragi ne zguduie intreaga viata, ne copleseste. In cadrul unui doliu noi plangem atat fiinta disparuta cat si parti din noi insine, localizate in realtia cu celalalt, de care ne separam pentru totdeauna. A tine doliu dupa o persoana disparuta inseamna a integra la un nivel psihic experienta pierderii si durerea asociata, avand drept finalitate reorientarea persoanei intr-o viata care nu o mai include pe persoana decedata.

Apelati cu incredere in echipa Memoris si va garantam cele mai calitative servicii funerare sector 1, realizam momentele grele prin care treceti si va promitem ca vom trata acest moment delicat prin care dumneavoastra treceti cu maximum de compasiune si seriozitate.